Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2008 08:53 - Заупокойна молитва за СДС!
Автор: kalinaandrolova Категория: Политика   
Прочетен: 8172 Коментари: 23 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

„Светът се управлява от край време или със сурова диктатура, или с демагогска демокрация.”

Атанас Буров

 

 

Гледам как господин „Председателят” на СДС говори, ниже клише до клише, празни фрази до празни мисли, просто да те втресе от болка. Всички сме гласували за СДС в някакви етапи от живота си. И сега тази картина с говорещия Пламен Ю. Тя е като самобичуване, като заупокойна молитва, като детство, за което се сещаш с дълбоки угризения. Настоящата тъжна действителност на СДС само затвърждава реалистичния волтериански възглед: политиката е възникнала в момента, когато първия лицемер е срещнал първия глупак. Идва ти да напишеш статия като тази, но после се отказваш разтревожено. Да напишеш, да изкрещиш нещо срещу загиващата десница е „плюене в супата”. И все пак, моля ви: вие шегувате ли се с този Пламен Юруков?! Когато в древния Рим един гладиатор иска на всяка цена да измоли пощада за живота си, публиката изпитва към него само неприязън. Същото, повярвайте, се отнася до политиците, партиите и шоу-звездите. Ако със сетни сили се опитваш да се задържиш на върха, от това свличането по стръмния наклон не става по-бавно. Избирателят на 21-вия век е просто обикновен консуматор. Той непрекъснато сменя каналите. И попада в следващата политическа истерия, задоволявайки онази своя потребност от подчинение.

Как, бе Пламене Ю., смяташ да приковеш вниманието на постседесарския човек? Със заучени фрази от вестниците ли?! „Десницата се събужда”,”оздравителен процес”, „поемаме курс към властта”, но преди това предизвикваме истински смях в залата. 

Не е важно на кой е удобен Пламен, а дали е харизматичен. Дали има способност за внушение. Дали възхищава! Махатма Ганди е можел да укроти с думи въоръжена тълпа пред себе си, обезоръжавал е милиони хора. Лидерът, драги специалисти, трябва да е собственоръчно създаден лидер. Като не можеш да си генерал Дьо Гол, остани си поне една достойна негова прислужница. Защото психологическата същност на любовта у народа е следната: за хората или си Бог, или си нищо. Да не говорим за ужасния тъжен парадокс – да си председател на СДС, но без СДС. Абстракциите, представите и фантазиите имат успех само в изкуството, скъпи кукловоди. В политиката е друго. Какво става, ако тиквата на Пепеляшка, не се превръща в каляска? Губят се гласове. Губят се хора. Губи се власт. Да бъдеш лидер на една партия не означава да ухажваш електората с класически британски гамбит – обсъждане на времето. Трябва и да казваш нещо. Пламен Юруков – философът, превърнал се в търговец на кафе. „Помислете. Ако нямаше кафе, нямаше да има Френска революция. Защото тя се е родила в кафенетата.” Така опростенчески, разбираемо и за кретените Пламен Ю. обяснява същността на едно от най-грандиозните и едновременно с това зловещи събития в световната история. Разяснява закачливо важността на собствения си кафеен бизнес.

Истината за революционните нации е следната. Никога не можеш да срещнеш Жан Пол Марат в китайско кафене: 1. Няма го Марат; 2. Няма кафенета. Същото е и у нас. Никога не е имало революция и не е била френска. За щастие, бих казала! Освен това по-късно и нито един мислещ Сартр не се е появил. Че няма демокрация в страната ни е ясно. „Демокрацията е голям лукс. Тя е цвете, което вирее само на богата почва. Демокрация в Африка няма, пустинята не ражда хляб. Има демокрация там дето хлябът е по-мек и по-дебел, като в Англия, Франция и Америка.” Казва Буров. У нас много се говори за формалната демокрация – частни медии, свободни избори. Малко обаче се схваща за реалната. Тази, която се състои от свободни икономически субекти. Каква десница би могла да съществува и да се изхранва, след като икономическите лостове са у левицата?! Отглежда се мъничка полудишаща десничка, която се размахва пред света: „Вижте, имаме си демокрация”. Отглежда се и хибридна центристка формация, поредната мимикрия на една и съща партократична власт. Хитро, ама всички сме в един и същи затвор, оковани са дори ония, които оковават. Псевдодемокрация.

 

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. drona - типично
08.02.2008 09:24
много емоции, много епитети ..... никаква зряла политическа мисъл ..... може да мине по женските списания, но едва ли може да се нарече стойностен политически материал.

тезата издиша дори поради факта, че фирма "Спетема" чийто създател е Юруков е стабилен икономически субект .... и този факт никак не се връзва с идеите как левицата е окупирала икономиката .....

Факт е и че за икономиката освен вдъхновение се искат и други качества. Не може да се отрече че г-н Юруков ги притежава и ги пренася в политиката, което според мен никак не е зле. Но тези качества разбира се ще си останат незабелязани от търсачите на вдъхновеното слово.
цитирай
2. 100jan - drona,
08.02.2008 10:04
да си голям вносител на кафе в относително малкия пазар на България не е още причина да неречеш някого "стабилен икономически субект".

А дали е подходящо за женско списание, или за "Файнейшъл Таймс" е без значение. Това е блог.бг. В него може да пише всеки, стига да има регистрация.

Към авторката: никога няма да простя на ред муцуни, минали през СДС, че просто използваха надеждите на милиони българи, за да подобрят собственото си материално положение. Това не означава, че съм променил вижданията си и политическите си убеждения. Това означава, че на тези хора нямам вече доверие. Независимо дали са с нови лидери, независимо дали са в нова партия. Остават си псевдодемократи. Припомням: СДС се създаде като федерация от над 100 партии и сдружения. Първо започнаха да гонят неудобните партии, после неудобните хора, докато накрая решиха да го превърнат в партия от сталинско-хитлеристки тип (с един водач, който знае и разбира всичко, а другите само вдигат ръка на събранията, за да има впечатление от гласуване). После разбиращият всичко се махна, ама освен нови имена на разбирачи, друго не се промени. От трън, та на глог. Нов бардак със стари курви...
цитирай
3. viovioi - Пл.Юруков е конвергентен.
08.02.2008 10:09
И креативен в центъра на терена. Прави добри отигравания и финтове. Защо искате да го извадите от игра още преди края на първото полувреме? Нека се разгърне и докаже.
цитирай
4. vmitkov - Drona
08.02.2008 10:09
Ако не ти достига интелект да разбереш постинга, по-добре не се излагай да даваш мнението си. Не че нямаш право на това. Но при такъв коментар стигам само до този извод.

Буров е прав, но не се е доизказал. А моето продължение на неговата мисъл е:

Не е важно каква е котката (бяла или черна) - важното е да лови мишки!

Казал го е Дън Сяо Пин - човекът, който постави началото (през 1979 г.) на съвременната китайска икономика.

А Христос е казал (не само в тази връзка и по този повод):

"По делата им ще ги познаете!"

Това важи както за Пламен Юруков, така и за управлението на комунистите от 1944 г до сега.

И какви резултати очаквате от дирижираната пазарна икономика на комсомолците и на кръговете и обръчите от фирми?

Моята прогноза е, че докато в България са на власт тия хора, никога няма да има нито образование, нито наука, нито научни постижения.

А без наука България реално ще изостава от развитието на света и ще се превърне в страна, която ще се бори за оцеляването си вместо да се бори за развитието си.
цитирай
5. condor46 - Споделям твоята болка
08.02.2008 10:15
че СДС е мъртво!Но онова СДС от 1990 г.,което в Зората на демокрацията беше опора и надежда за изстрадалия български народ!Още след изборите за Велико народно събрание изплуваха лумпени,кариеристи,мошенници и бивши партийни другари,които вдигнаха синьото знаме и през глава се юрнаха нагоре по Стълбата на властта ...Жалко,много жалко...А това сега не е никаква демокрация!...Че то преди 10-ти ноември 1989 не е имало чак такава корупция,каквато сега е избуяла по всички етажи на държавата!...Съсипано образование и здравеопазване,тотално обедняване на 70-80 % от народа,възрастните хора в обидно положение на просяци...А колкото до г-н Юруков,от това,което съм чела и гледала по телевизията(не го познавам лично),мисля,че е поредният средноинтелигентен кариерист-демагог,който се кани да яхне гребена на вълната на нашето недоволство!...поздрав отдалече!
цитирай
6. drona - 100jan
08.02.2008 10:18
проблемът на ранното СДС е именно "комунистическото" отношение към икономиката - ликвидациите, разпродажбите за 1 лев на активи за милиарди ....

Така че не мога да плача за ранното СДС (още по-малко за късното).

Виждам в лицето на хора като Юруков надежда, че дясното ще стане действително дясно и най-вече в икономиката.
цитирай
7. drona - @vmitkov
08.02.2008 10:24
Аз чета вашите постинги тук защото отразяват настроенията на хора, които живеят от преразпределението на обществената баница, а такива хора по презумпция са хора с по-лява ориентация.

Така че е естествено да не въприемате Г-н Юруков - той е типичен човек с десни идеи - предприемач, човек който създава работни места и носи отговорности не само за себе си.
цитирай
8. kota - От СДС вече няма нужда
08.02.2008 10:34
Статията на Калина е страхотна. Браво Калина. Искам само да добавя, че една от причините СДС да е на това дередже в момента е фактът, че комунистите много отдавна ловко започнаха да хвърлят въдички от сорта, че антикомунизмът вече не е на мода, както и понятието"пещерен антикомунизъм", с което отдалечиха СДС от първоначалната му идея-да бъде борец срещу комунизма. На тази идея повярваха хиляди хора, но разни псевдоинтелектуалци и лидери на СДС се хванаха на комунистическите въдици и започнаха да подменят тази ценност с други интересни разбира се, но нито обединяващи, нито толкова силни, които да привличат съмишленици. Или накъсо казано в момента липсва обединяваща идея на СДС. Просто няма такава. А всяка една партия се бори за някаква генерална идея. БСП за социализъм-тя затова се казва и социалистическа, Атака срещу турците и циганите, ДПС за добруването на турскоговорещите, ВМРО за един позабравен идеал, като македонската кауза, дори и лидерските партии, като ГЕРБ и НДСВ имат обединяваща идея - това са вождовете им с изключителна харизма. Дано господин Юруков намери някаква идея извън клишетата, на които сме свидетели да употребява той до този момент. Но тая работа не става само с ядене ...
цитирай
9. vmitkov - Drona,
08.02.2008 10:45
Знаете ли какво е това ТОТАЛИТАРИЗЪМ?

Моята дефиниция е: Няма пропуски! Не допуска никакви изключения от "правилата"!

Основен крепител на тоталитаризма в България и в СССР е Държавна сигурност заедно с БКП/КПСС.

И тъй като властта на БКП и ДС продължава и до ден днешен, то и тоталитаризмът си продължава, пък макар и смекчен. А това означава, че никой в България не може да се заеме със сериозен бизнес, ако не е благословен от БКП/ДС и не стане част от обръчите.

Това важи и за Пламен Юруков!!! Нали не мислите, че той е толкова кадърен, че сам ще започне бизнес и то "сериозен"? Още повече, че е човек на ДС...

Онези, които могат и искат да правят наистина сериозен бизнес, без да са обвързани с (тоест зависими от) БСП и производните й, отдавна не са в България и продължават да емигрират. Аз имам такива познати и приятели, които тук нищо не можаха да направят, а в чужбина, където не управляват комунисти, създадоха собствен проспериращ бизнес.

Между впрочем, ако комунистите бяха кадърни да ръководят обществото, нямаше да им се налага да мимикрират в някаква тяхна си демокрация. Защото народът щеше да ги иска и да ги избира на всеки 4 години с желание, а не по неволя както е сега.

В този смисъл беше и предишният ми коментар.

Ако искате да научите повече за методите и същността на комунистите, четете Виктор Суворов. Той е служител на КГБ и познава нещата от кухнята.
цитирай
10. miroslavavramov - Страхотна статия
08.02.2008 11:00
И за съжаление има много верни неща. В България винаги ще има дясномислещи хора, независимо кой държи икономиката. Аз сам един от тях, но не мисля, че Бойко Борисов е алтернатива. Затова май повече няма да гласувам.
цитирай
11. drona - @vmitkov
08.02.2008 11:06
Вашата логика ми се губи. Ако СДС от люлката си е комунистическа креатура (защото всичко е създадено и съществува само защото "комунистите" са разрешили), то тогава какво ни интересува неговото загиване?

Аз лично не споделям подобна теза. Смятам, че в България има и в бъдеще ще има все повече самоосъзнаващи се като десни избиратели и че СДС има потенциал да изразява интересите им.

А че Юруков не бил харизматичен ... бактън от харизматици. Нивата иска мотика, а не молитва.
цитирай
12. kalinaandrolova - Здравейте,
08.02.2008 11:38
Благодаря ви за коментарите! Просто исках да споделя, че ми е тъжно за СДС. И че не разбирам неадекватния начин, по който се прави опит "уж" за рефрешване на партията. Такава системна липса на добър политически маркетинг ме изумява. Смятам, че Юруков е просто "удобен".
цитирай
13. sladurana86 - I like him
08.02.2008 12:16
Аз пък харесвам Пламен Юруков - симпатяга е. Млад е, чаровен, харизматичен - какво повече искате? Нещо като Бойко ли - тъпо и грозно. И не Юруков ви е виновен за положението на СДС, човекът, който трябваше да поеме отговорността за съсипията на СДС го знаят и малките деца.
цитирай
14. boris66 - boris66-kallinaandrolova
08.02.2008 12:52
Ако не беше СДС, щяхте да видите Европа през крив макарон и щяхте да си реституирате имотите на върба!
цитирай
15. kalinaandrolova - До "boris66"
08.02.2008 13:06
Това някакъв упрек ли е, че не мога да се сетя?! И каква връзка има една огромна емоция на тълпата със смешните кадрови промени в СДС в момента, сякаш иде реч за счетоводители, а не за лидери, които трябва да увличат?! Върба, бор, тва е. Ако някой направи промените, то е защото половината народ гласува за него. Лаврите са хубаво нещо, когато не те сплескват и не оглупяваш. Благодаря ти за участието.
цитирай
16. eukinti - до всички
08.02.2008 13:57
Статията много ми хареса, браво! Кото доста хора и аз гледам да не изпадам в слепота от рода на "ако го нямаше СДС нямаше да си видите имотите" или "СДС е висша форма на комунистическо чудошище". Това, което пише горе си е в съвсем друга плоскост и си личи, че го е сътворил човек, който има акъл да мисли и то да мисли ежедневно за това, което усеща и вижда наоколо. Писна ми от коментари тип "заслепен футболен фен", които в повечето време гласят примерно: "да живее царя!", "да живее Костов", "Станишев ще ни опрай" "Всички на сапун!". Тук в статията поне става дума за нещо, което се вижда и с просто око... Наистина браво, много ме накефи ;)
цитирай
17. gantree - @ kalinaandrolova
08.02.2008 14:27
Мнението Ви е твърде крайно дори за собствения ми вкус. Аз също не приемам много неща от онези, които виждам да се правят от лятото на миналата година насам, но сигурно никога не бих си задал въпрос като онзи, за оставената без "лостове" и "изхранване" десница. Все пак е добре, че думите Ви не са пирони.

Поздрави.
цитирай
18. dantonov - Писна ми от лидери
09.02.2008 16:26
Писна ми от лидери от рода на царя, Бойко, Волен и т.н.
Авторката греши и който иска примери – ето нека видим как е в Германия, Франция, Англия, САЩ? Кой от настоящите лидери има харизмата – Андреа Меркел или някой от останалите??? Както говорите за Ганди, по същия начин можете да се говори и за Хитлер и за Мусолини и за Ленин – всички те – великолепни оратори, приковаващи вниманието на народите си.
Ако авторката е против СДС, разбирам да си каже – не харесвам тази партия, считам я за умряла или друго подобно – това ще го разбера, но да се говори за лидери – твърде грешна представа! Крайно време е и ние, като хората на запад, да мислим с главите си, а да не оценяваме дадена идея с конкретната личност. Това което казва Юруков съвсем не е клише – идеята за преустройство на СДС с цел смяна на модела на устройство на партията може само да буди адмирации, а не да се говори, че това било ”клише”. По клише се прави сега Герб – прави се така, както преди се правиха СДС и НДСВ.
цитирай
19. dantonov - Писна ми от лидери
09.02.2008 16:26
Писна ми от лидери от рода на царя, Бойко, Волен и т.н.
Авторката греши и който иска примери – ето нека видим как е в Германия, Франция, Англия, САЩ? Кой от настоящите лидери има харизмата – Андреа Меркел или някой от останалите??? Както говорите за Ганди, по същия начин можете да се говори и за Хитлер и за Мусолини и за Ленин – всички те – великолепни оратори, приковаващи вниманието на народите си.
Ако авторката е против СДС, разбирам да си каже – не харесвам тази партия, считам я за умряла или друго подобно – това ще го разбера, но да се говори за лидери – твърде грешна представа! Крайно време е и ние, като хората на запад, да мислим с главите си, а да не оценяваме дадена идея с конкретната личност. Това което казва Юруков съвсем не е клише – идеята за преустройство на СДС с цел смяна на модела на устройство на партията може само да буди адмирации, а не да се говори, че това било ”клише”. По клише се прави сега Герб – прави се така, както преди се правиха СДС и НДСВ.
цитирай
20. leroisalomon - Добавям своята заупокойна със задна дата от ноември.
10.02.2008 10:40
http://leroisalomon.blog.bg/viewpost.php?id=119832
цитирай
21. copycat - ---
10.02.2008 18:11
Може ли само хора били част от СДС и синята идея и гласували САМО за тях винаги, да дават акъл? От ветропоказатели полза няма. Сигурно не може, АНГ в чиста форма.
цитирай
22. cecobob - ЧУДЕСНА СТАТИЯ
15.02.2008 21:46
Според мен, няма друга партия в България, която да е спечелила толкова голямо доверие. България беше синя и скачаше по площадите. Оказа се, че радостта ни е била пред ковчег. Разкритията за доносниците ми дава отговор на много въпроси. Вече се съмнявам, че БКП сама си твори партити и успешно се трансформира в тях. Купетата се сменят, мести се мотора. Така смятам аз.
цитирай
23. haralanov - Виж...
05.03.2008 17:51
Калина влез и виж в www.dnevnik.bg и коментирай ГОЦЕ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kalinaandrolova
Категория: Политика
Прочетен: 158666
Постинги: 11
Коментари: 121
Гласове: 294
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930