Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2011 09:21 - За шистовия газ по Деконструкция, БНР
Автор: kalinaandrolova Категория: Политика   
Прочетен: 21354 Коментари: 27 Гласове:
10

Последна промяна: 27.11.2011 09:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
КАЛИНА АНДРОЛОВА: Проблемът с шистовия газ е един от най-големите проблеми на това правителство. Завидна е бързината, с която то взе антинационално решение, да предостави части от територията на България за експериментално ползване. Разговарям с Мариана Христова, председател на гражданско движение за забрана проучванията и добива на шистов газ по метода „хидравлично разбиване”. С какво се сблъскват будните съвести на група граждани, които се интересуват, на фона на цялото обществено и управленско безразличие, какво всъщност се случва с тази страна?

МАРИАНА ХРИСТОВА: Изведнъж се оказа, че в нашето законодателство има страхотни пропуски, и всъщност дефиниция „шистов газ” въобще не съществува. Доста фирми вече са получили разрешение за проучване на природен газ и нефт. Много от тях са в огромни нарушения. Липсват работни програми, отказваха ни непрекъснато достъп до обществена информация и ние се принудихме да отидем на място, да видим, за какво става въпрос. Едната фирма, която е в село Рогозина, община Генерал Тошево, получихме и сведения по телефона, че ще влезе камион, натоварен с радиоактивен товар, на който получател е обект Рогозина, за което ние сигнализирахме, защото там трябва да има и специален режим на работа. Би трябвало да се знае какво се случва с тези радиоактивни елементи под земята и за какво става въпрос. Бяхме свидетели на най-нелепата проверка, за която някой изобщо може да се сети. Сигнализирахме, че там вероятно се ползва хидравличен удар и че се прави проучване точно и конкретно за шистов газ. Единственото нещо, което отишлите проверяващи бяха направили, е да замерят с уред за гама лъчение на входа на сондажа. Нещо което е несериозно, защото ако хората наистина са били квалифицирани щяха да знаят, че е редно да се вземат проби от тези утайници, които са отстрани и да се види тази вода съдържа ли химикали, какви са тези химикали, изобщо да се иска информация за тази фирма – какво точно прави? Ние се добрахме до тръжната документация на фирма Русгеоком и още там се вижда, че има нарушение точно в тези циментови пръстени, които би трябвало да защитават вододайния ни хоризонт. Оказа се че хората са си икономисали най-вътрешния, работния отвор и са решили, че могат да го оставят по-къс, някъде долу и да не го изградят точно както трябва и както е най-сигурно.

КАЛИНА АНДРОЛОВА: След сигналите на гражданското движение, от министерството на Трайчо Трайков (обърнете внимание) съобщават, че е направена проверка и е установено, че в Рогозина става дума за обикновен газ, а не за шистов. Сякаш в министерството никога не са знаели, какви проучвания се извършват в Рогозина и за какво е дадено разрешението им през 2004-а. Странно защо, не е налична за обществото никаква програма на фирмата, никой не може да я намери! Не само рискове със замърсяването трябва да ни тревожат. Наскоро Охайо, един абсолютно неземетръсен район, преживя трус със сила 5.3 по Рихтер. Американското геоложко дружество, подчертава, че той е провокиран от технологията „хидравлично разбиване”. Родните лобисти, обаче, зорко следят да не се изговарят подобни факти и скачат за яростна борба с истината. Съмишлениците на Мариана не спират до тук и продължават да се интересуват.

МАРИАНА ХРИСТОВА: Ужасът ни беше безкраен, когато отидохме в Голямо Пещене. В Голямо Пещене ние имахме сигнал за замърсяване на река Скът, която минава през две села последователно: Голямо и Мало Пещене; в Мало Пещене има биоземеделци и в края на лятото реката им първо беше пресъхнала, а после беше потекла бяла. Хората не можеха да разберат какво се случва, бяха взели незабавно проби от реката, които обаче забележете, РИОСВ Враца, защото те са регионалния отговорник, отказали да ги приемат. За сметка на това, проверяващите отишли два дни по-късно, когато водата съответно вече се е оттекла, за да вземат проби и резултатът, който бяха обявили е, че там няма никакви нарушения. Ние отидохме в село Голямо Пещене, където имаше събрание: новоизбрания кмет на селото беше събрал хората, беше поканен търговския директор на фирмата, която сондира там Дайрект Петролиум и този човек беше изправен пред хората за да им отговаря. В началото хората много плахо си задаваха въпросите. В един момент, когато разбраха, че имат все пак някакви права, най-вече за инфоримираност, започнаха да стават един по един и да казват какво са видяли. Това което ние видяхме, първата къща на селото е на около стотина метра от сондажа, вибрациите са много силни, шумът е много силен, улиците на селото приличат на лунен пейзаж. Там през цялото време едни водоноски, на които им е разрешено да черпят вода от река Скът за да се прави сондажа, се движат из селото като съответно шумят, трошат и без това разрушените улици допълнително. Това което се прави обикновено е, да изградят за своя сметка заобиколен път, който да минава извън селото и да стига до реката. Хората казаха, че служители от сондата пият през работно време. Жената, която беше пастирката, стана и каза, че благодарение на една оранжева цистерна, която е собственост на фирмата, всъщност реката е потекла бяла. След като господин Тонев, който е търговски директор на фирмата, отричаше такова нещо да се е случило, тя стана и каза: „Недейте да лъжете! Аз видях вашия камион, даже мога да дойда, да ви посоча тримата души, които вкараха цистерната в реката и започнаха да мият и да изливат вътре в реката това, което е било!” Значи те са я пълнели с вода и са я изливали. Самата фирма работи с бентонит и солна киселина на обекта. Направете си сметка солната киселина как добре се е отразила на биопродуктите в следващото село. Те нямат никакво право това нещо да го правят в реката, да изливат каквото и да било!

КАЛИНА АНДРОЛОВА: Е, сега, малко бентонит и солна киселина, какво толкова? Водата все някога ще ги отмие, както времето ще отмие и продажните управници, които иначе говорят, че бъдещето на България било: „биоземеделие и минерална вода”. То земеделие няма, те за биоземеделие говорят! Забележете фаталния начин, по който лесно се обезценява гражданското общество в България. Всеки който посмее да мисли, в тази страна и да протестира срещу шистовия газ, веднага е обявяван за комунист и хоп – повечето хора млъкват.

МАРИАНА ХРИСТОВА: Ние чухме какви ли не варианти и обвинения – че сме платени червени клакьори и т.н. Първо, Русгеоком е руска фирма. Така че звучат нелепо обвинения от сорта, че ние имаме някакви предпочитания към държавата, ако ще сондата да е българска, изискванията са едни и същи! Искаме тази технология въобще да не се ползва в България; ние просто не сме подходяща държава, за такъв род изследвания, защото подземните води са много важни за нас. Ние нямаме такива огромни реки отгоре върху повърхността, за сметка на това пък най-големия подземен резервоар за вода е наш! Най-големия в Европа, 13хил. и 33 кв.км. които са в Добруджа. Нарича се малм-валанж, това е една непрекъсната водна структура. Тя е разположена в кухини, но тя няма прегради и е цялостна. От нея се пие, полива и мие цяла Добруджа, цялото ни северно черноморие и цялото ни лудогорие. Една единствена грешна сонда, без значение дали е проучвателна или за добив, е способна да изпрати в небитието целия този един район на България.

КАЛИНА АНДРОЛОВА: Министър Трайчо Трайков, точно като един безпрецедентен лобист, обича високомерно да разяснява, какви неразбиращи глупаци са всички, които са против шистовия газ. И, разбира се, да си измива безотговорно ръцете с екологичното законодателство в ЕС, и как щом технологията за добив на шистов газ се допуска в Европа, значи няма пречки да се случва и у нас. Господин Трайков, технологията е все още нова за Европа и все още няма единно законодателство по темата за шистовия газ, то едва сега започва да се създава! Европа няма опит в шистовия газ, за сметка на това Америка и Канада, имат доста солиден опит и то все горчив. Абсурдът на всичко е, че дупченето в Рогозина се намира, дори в защитена територия!
МАРИАНА ХРИСТОВА: Една част от парцела се намира в Натура 2000. По пътя когато човек тръгва към сондажа среща първо една табела, на която пише „Защитена територия: Крайморска Добруджа”. На 500 метра след това се вижда една красива сонда в полето.

КАЛИНА АНДРОЛОВА: Иначе сме голяма работа да ръсим клишета и да говорим как трябва в България трябвало да има гражданско общество. Фукаме се в Европа как вече сме истински демократична държава. Но когато наистина се появи гражданско общество, като например група от граждани срещу технологията за добив на шистов газ, тогава правителството прави кръгла маса по темата за шистовия газ, кани всевъзможни лобисти, обаче не и точно тази гражданска група, която най-много се вълнува и има най-силно отношение към темата. Извинете, господин премиер, но това е задушаване на гражданското общество! Да се прави кръгла маса без да се покани главният опонент по темата. Това някакъв виц ли е или обичайни практики в балканското ни, по ганювски лукаво, общество?! Вижте как Франция слуша гражданите си!

МАРИАНА ХРИСТОВА: Истината е, че контролните органи, които отговарят за подобни обекти, са безкрайно некомпетентни. Те са абсолютно без всякаква представа как технологично трябва да протича един подобен процес. Аз станах свидетел, защото имаше една кръгла маса, свикана от правителството, на която имаше предимно лобисти, които ни обясняваха колко е добре да има проучвания за шистов газ в България и как това ще ни подсигури една независимост и т.н. Ние бяхме единствените, които бяха против и не бяхме поканени официално като организация, а беше поканена Коалиция за климата, която пък се обади на нашите хора, за да присъстват. Там станах свидетел на един разговор, на две госпожи от МОСВ, които се бяха изправили срещу сондажния инженер и той им казваше: „Момичета, съжалявам, но без хидравличен удар, не може да се направи пълно проучване за шистов газ! ” А те отговаряха: „Ама как така не може? На нас ни казаха, че става!” Просто хората, които са отсреща, работят на парче, определено са некомпетентни в технологичния порядък, ред, норми които трябва да се спазват.

КАЛИНА АНДРОЛОВА: Министър Трайков и госпожите от министерството на околната среда и водите доскоро ни убеждаваха, че проучванията нямали нищо общо с добива на газ и опасната технология. Видите ли, дали сме само разрешение за проучвания, но все още не сме дали за добив! Защо, господа управляващи, работите срещу народа си?

МАРИАНА ХРИСТОВА: В нашето законодателство е направена промяна лятото, която гласи, че ако фирмата, която има намерение да сондира, дойде и каже, че има интерес да го направи във вашия парцел, и ако не се стигне до договорка за купуване на този парцел, този парцел бива отчужден от държавата и то не на пазарни цени, а по държавна оценка. Нещо което лишава от всякаква сигурност, за каква частна собственост говорим в нашата държава!? Да си длъжен да им продадеш и къща, и двор, и всичко, само и само защото те така са решили.

КАЛИНА АНДРОЛОВА: Толкова е важно дупченето и замърсяването на златна Добруджа, че в министерското решение има една точка 8, в която се дава възможност за предварително изпълнение на сондажните проучвания. Понеже адски много бързаме, ще пропуснем екологични оценки, проверки на програми, допитване до народа и прочее.

МАРИАНА ХРИСТОВА: Това е другото нещо, което според мен е абсолютно незаконно! За да има основание една държава да направи предварително изпълнение няма такава формулировка: „от особена икономическа важност за страната”. Такова решение за предварително изпълнение, може да се направи например, ако нещо гори или има природно бедствие, и трябва пожарните коли да минат през имотите на хората. Това предварително решение е издадено, изобщо преди да се види работната програма на тази компания! Такава работна програма изобщо не се е появила. Механизмът, по който нашите хора дават тези разрешения е адски странен. Аз оставам с впечатлението, че едва ли не, те се разписват по тези договори като кинозвезди, без особено много старание и вникване в това, какво точно ще се случи след това. 

КАЛИНА АНДРОЛОВА: Когато едно правителство има воля, то може да се справи с натиска дори на големи енергийни компании. Когато няма воля, то се нарича безродово правителство, такова, което отравя бъдещето на народа си за 30 сребърника. Какво толкова ще спечелим, като надупчим Добруджа, освен личните комисиони на управниците. Кажете ми. С всичките рискове от замърсяване, земетресение, лош живот на хората в районите на добива, какво ще спечелим? Според закона за подземните богатства, който намери търговско откритие, получава без конкурс правото на добив. Така че: не ние българите ще добиваме газ.

МАРИАНА ХРИСТОВА: Както казва професор Балинов, единия от лобистите за шистовия газ, говорим за технология, която получава 5 пъти по-висока цена на устието на сондажа. Той казва следното: обикновеният природен газ, който се вади, цената му е между 5 и 45 долара, горе на сондажа. Шистовият газ се движи от 147 до 275 долара горе на сондажа. Като ниската цена я има само в САЩ, в тези участъци, които са с огромните мрежи, които работят с над 200 сонди и нагоре, за да има такава цена. Тази цена е реално недостижима за България. За каква икономическа независимост говорим тук и за каква диверсификация. Ако ще говорим от тази гледна точка, дайте да си купуваме газ от Полша! Те нали щели да си намерят и да добиват в близките 300 години. Чудесно! Ето ви начин за диверсификация без да си тровим земята, без да подлагаме България на подобни изтезания!

КАЛИНА АНДРОЛОВА: Напомням ви, че министър Трайков, многократно обяви филма GASLAND, посветен на ужасите от шистовия газ за фалшив и несъстоятелен. Този филм обаче спечели скоро в Лос Анжелис престижната телевизионна награда ЕМИ. И авторът на филма Джош Фокс победи в категорията си за документална режисура дори режисьор като Мартин Скорсезе. Не е ли смешно това несъответствие, кажете ми? Министър Трайков обеща и районите, където се добива шистов газ да цъфнат и да вържат, да има работни места, да потече мед и масло. Но ние вече сме подготвени за несъответствията в неговите думи.

МАРИАНА ХРИСТОВА: Аз даже бях шокирана от изявленията на министър Трайков, несериозно е за министър и направо неграмотно, да обещаваш хиляди работни места при положение, че служителите, които се намират на един сондаж, всичките не надвишават бройката от 30 човека. Това е високотехнологично съоръжение, съответно всичките хора там са специалисти, ние не разполагаме с такива, съответно те са вносни специалисти. Единствените служители на сондаж, които биха могли да бъдат българи, това са двама-трима пазачи и двама-трима шофьори. На тези сондажи, на които бяхме, точно това видяхме: ние сме хората, които чистят тоалетните. Другото нещо, което се знае, сондажът в Рогозина има сключен договор за парцела, на който се намира, за годишен наем от 57 лв! Извинявай! Но това е за общината – 57 лева на декар.

КАЛИНА АНДРОЛОВА: Значи така, 57 лева на декар годишен наем за златна Добруджа. Хубава работа бе хора! Бойко Борисов умело се измъква, като заявява, че ако всички парламентарни групи гласуват срещу шистовия газ, ГЕРБ ще подкрепи решението. Господин премиер, вие сте управляващи! Народът избра вас, а не онези 1.8 % от 50% гласували, които вероятно няма да одобрят мораториума. Мислете какво ще оставите след себе си – пустиня или природен рай. Да не се запишете в историята като премиерът който отрови житницата на България с химикали.



Гласувай:
11



1. анонимен - Добре
27.11.2011 12:26
дошла:)
цитирай
2. анонимен - Ето този аргумент ме втрещи
27.11.2011 15:05
КАЛИНА АНДРОЛОВА: Напомням ви, че министър Трайков, многократно обяви филма GASLAND, посветен на ужасите от шистовия газ за фалшив и несъстоятелен. Този филм обаче спечели скоро в Лос Анжелис престижната телевизионна награда ЕМИ. И авторът на филма Джош Фокс победи в категорията си за документална режисура дори режисьор като Мартин Скорсезе. Не е ли смешно това несъответствие, кажете ми? Министър Трайков обеща и районите, където се добива шистов газ да цъфнат и да вържат, да има работни места, да потече мед и масло. Но ние вече сме подготвени за несъответствията в неговите думи.
Освен това, като четох за труса в Охойо, дълбочината на земетресението и дълбочината на сондажите, нещо не се връзват причините. Вашите изяви много ми напомнят на едни други изяви. На Световната Здравна Организация и епидемичните заплахи, както и разкритията за едни подкупи по посока на СЗО от фармацефтичните компании.
Искате ли малко ум да Ви дам? Ето. Проверете на кого е патента за добива на шистовия газ. Проверете от коя партия е и насложете върху картата на САЩ къде се добива и къде не се добива шистов газ. А, да. Да не пропусна и да Ви подсетя да проверите съответните губернатори от кои партии са.
Иначе, наградените документални филми, като аргумент е железен принцип. Оз мога да изреся поне 10 наградени, за които се доказа, че са пропагандна лъжа.
Абе, момичета. В петролодобивните райони /сеизмични, аппропо/ петрола се вади точно с хидравлични удари. Обвинете и перолодобивните компании за земетресенията в радиус от 1000 км. Ще хване дикиш.
цитирай
3. анонимен - КАЛИНА АНДРОЛОВА: Напомням ви, че ...
27.11.2011 15:20
katana написа:
КАЛИНА АНДРОЛОВА: Напомням ви, че министър Трайков, многократно обяви филма GASLAND, посветен на ужасите от шистовия газ за фалшив и несъстоятелен. Този филм обаче спечели скоро в Лос Анжелис престижната телевизионна награда ЕМИ. И авторът на филма Джош Фокс победи в категорията си за документална режисура дори режисьор като Мартин Скорсезе. Не е ли смешно това несъответствие, кажете ми? Министър Трайков обеща и районите, където се добива шистов газ да цъфнат и да вържат, да има работни места, да потече мед и масло. Но ние вече сме подготвени за несъответствията в неговите думи.
Освен това, като четох за труса в Охойо, дълбочината на земетресението и дълбочината на сондажите, нещо не се връзват причините. Вашите изяви много ми напомнят на едни други изяви. На Световната Здравна Организация и епидемичните заплахи, както и разкритията за едни подкупи по посока на СЗО от фармацефтичните компании.
Искате ли малко ум да Ви дам? Ето. Проверете на кого е патента за добива на шистовия газ. Проверете от коя партия е и насложете върху картата на САЩ къде се добива и къде не се добива шистов газ. А, да. Да не пропусна и да Ви подсетя да проверите съответните губернатори от кои партии са.
Иначе, наградените документални филми, като аргумент е железен принцип. Оз мога да изреся поне 10 наградени, за които се доказа, че са пропагандна лъжа.
Абе, момичета. В петролодобивните райони /сеизмични, аппропо/ петрола се вади точно с хидравлични удари. Обвинете и перолодобивните компании за земетресенията в радиус от 1000 км. Ще хване дикиш.

Катана, ако определяш филма като пропаганда, какво пропагандират французите, като забраняват добива на шистов газ на своя територия и дума не дават да се издума за обратното?
цитирай
4. alexanderherzdorf - Катана е прав. Филмът на Фокт се г...
27.11.2011 17:27
Катана е прав. Филмът на Фокт се гради на база аналогии и фактически научното в него е твърде малко. Пък и награждаването му не е мярка за някакво по-специално отношение. Един от най-големите идиоти, които съм виждал, Майкъл Мур също има подобна награда, при положение,че филмите му са елементарни и че Рон Пол всеки път прави на пух и прах теориите на Мур. Дори горящата уж вода впоследствие се оказала, че е причинена от повреда във водопроводната система, но вспоследствие е премахната. Фокс обаче мълчи. В Съединените щати добивът на шистов газ е осигурил над 250 000 нови работни места, а губернатор Рик Пери, който в момента се бори за президентската номинация на Републиканската партия иска да го ескплоатира с пълна сила, за да намали американската зависимост от чужди енергийни ресурси. Франция не е забранявала добива на шистов газ, Франция е забранила конкретна технология за този добив и ще бъде добре да го знаете и да правите уточнения, а не да говорите разни неща от източник тип ЕЖК - Една Жена Каза. http://www.energyfromshale.org/ - ето това е сайт за енергията от шисти, където има изследвания и мнение на различни специалисти в дадената област. Ще е хубаво да го разгледате и прочетете. Пък и Фокс има някакви странни връзки с една личност наречена Ал Гор, която си има идеята да накара половината свят да плаща данък "въглероден диоксид"...
цитирай
5. анонимен - Катана е прав. Филмът на Фокт се г...
27.11.2011 17:47
alexanderherzdorf написа:
Катана е прав. Филмът на Фокт се гради на база аналогии и фактически научното в него е твърде малко. Пък и награждаването му не е мярка за някакво по-специално отношение. Един от най-големите идиоти, които съм виждал, Майкъл Мур също има подобна награда, при положение,че филмите му са елементарни и че Рон Пол всеки път прави на пух и прах теориите на Мур. Дори горящата уж вода впоследствие се оказала, че е причинена от повреда във водопроводната система, но вспоследствие е премахната. Фокс обаче мълчи. В Съединените щати добивът на шистов газ е осигурил над 250 000 нови работни места, а губернатор Рик Пери, който в момента се бори за президентската номинация на Републиканската партия иска да го ескплоатира с пълна сила, за да намали американската зависимост от чужди енергийни ресурси. Франция не е забранявала добива на шистов газ, Франция е забранила конкретна технология за този добив и ще бъде добре да го знаете и да правите уточнения, а не да говорите разни неща от източник тип ЕЖК - Една Жена Каза. http://www.energyfromshale.org/ - ето това е сайт за енергията от шисти, където има изследвания и мнение на различни специалисти в дадената област. Ще е хубаво да го разгледате и прочетете. Пък и Фокс има някакви странни връзки с една личност наречена Ал Гор, която си има идеята да накара половината свят да плаща данък "въглероден диоксид"...

Ето информацията, според която президентът Саркози е потвърдил с подпис забраната:http://www.franceinfo.fr/sciences-tech-environnement-2011-10-04-gaz-de-schiste-nicolas-sarkozy-confirme-l-abrogation-mais-laisse-la-566584-29-31.html.
Наистина, той пояснява, че не изоставя идеята изобщо, но на практика засега там няма да се добива шистов газ. Освен това, аз лично правих интервю с френски експерт по въпроса:
http://angpiskova.wordpress.com/2011/10/07/%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BF-%D0%B6%D0%B5%D0%B6%D0%B5-%D0%B7%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%B3%D0%B0-%D1%88%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D1
цитирай
6. анонимен - На Франция не и трябва шистов газ!
27.11.2011 18:20
Разберете го най-после. Задоволява енергийните си нужди с АЕЦ и внос на газ. Виж, в момента не говорим за Франция. Говорим за България и местните еколози. Калина не каза в прочувственото си слово, че фирма на Златев дупчи за шистов газ доста отдавна. Анджи, не имитирайте национална загриженост, когато зад нея стои обикновен лобизъм. И двете знаете един прост принцип за манипулация. Трябва да се сложи 1 щипка истина, за да мине 1 голяма лъжа. Знаеш какво мисля за нашата журналистика.
цитирай
7. анонимен - Разберете го най-после. Задово...
27.11.2011 18:31
katana написа:
Разберете го най-после. Задоволява енергийните си нужди с АЕЦ и внос на газ. Виж, в момента не говорим за Франция. Говорим за България и местните еколози. Калина не каза в прочувственото си слово, че фирма на Златев дупчи за шистов газ доста отдавна. Анджи, не имитирайте национална загриженост, когато зад нея стои обикновен лобизъм. И двете знаете един прост принцип за манипулация. Трябва да се сложи 1 щипка истина, за да мине 1 голяма лъжа. Знаеш какво мисля за нашата журналистика.

Тъй като следя случващото се във Франция и сега, да кажа нещо. Социалистите и зелените се обединиха в президентската кампания. Една от точките, залегнали в платформата на зелените, е затварянето на половината ядрени реактори във Франция /дали ще стане, не знам. Засега агенциите сочат голямо предимство на Оланд през Саркози, но дори и той да е следващият президент, не е много сигурно, че ще го направи/. Обаче французите отдавна работят върху възобновяемата енергия, на която залагат много.
цитирай
8. анонимен - Не им знам концепцията за чистата енергия
27.11.2011 18:55
В нея има много слаби места.
цитирай
9. beckslover - Подкрепям мнението на alexanderherzdorf и katana
28.11.2011 08:05
Несериозно е тенденциозно филмче от Youtube, да бъде научен аргумент. Утре за дрилене и пенетрация, ще ни пробутват XXXtube...
Саркози е в предизборна кампания и ако трябва, ще обяви и папата за ходжа...
Опитът на Полша:
"По закон, който действа от януари, всеки отделен сондаж подлежи на екооценка. Всяка компания прави собствени проучвания, за да е подготвена в случай на искове срещу нея.
...99.5% от нагнетяваната в земята смес е от вода и пясък, а останалите 0.5% съдържат основно вещества за смазване и превръщане на течността в гел.
През последните три-четири години Варшава е разрешила на 15 компании да търсят шистов газ в около 70 участъка. Полша иска да оцени с какви количества разполага и каква част от тях са рентабилни за добив...”
Не вярвам, някой от Вас да смята, че Полша е общество от аборигени, начело с корумпирани шамани...

„Александър Велики, като гледал в Ефес свое изображение, нарисувано от Апелес, не го възхвалил, както заслужавало. Когато обаче довели неговия кон и той изцвилил срещу изобразения кон като срещу жив, Апелес казал: „Царю, твоят кон разбира от живопис много повече от теб“
Позволявам си да цитирам Апелес, с неговото „Обущарят да съди само за обувките...”
Нека да не набеждаваме магаретата за Буцефали...
цитирай
10. andrei - Проблема със шистовият газ има няколко страни;политическа,икономическа,
28.11.2011 08:24
технологична и екологична.Политическата и икономическата страна на добива на шистов газ са взаимно свързани.При наличието на значителни количества газ,ще се решат и двата въпроса.От една страна ще се преодолее зависимостта на България от Русия и за дълъг период от време,ще се осигурят енергийни ресурси.Само от този факт е видно,кой е заинтересован да се спре проучването на възможните залежи.Технологичният и екологичната страна на добива,също са свързани помежду си.Хоризонта за добива на шистов газ е на дълбочина в земната кора на 4-5 километра,докато хоризонта на подпочвената вода е на няколко стотин метра.При сондирането,полученият отвор се запълва и укрепва с тръби,по същият начин,както при добива на петрол,което не дава възможност да се получи контакт с водният хоризонт.Единствената екологична опасност идва от надеждното събиране и съхранение на кално-течният хвост,който трябва да се съхранява и рециклира в надеждни хвосто-хранилища,за да не попадне и попива в почвеният и подпочвен слой.За целта е необходимо,само и единствено,спазване стриктно на технологията и ежедневен контрол.С тези няколко разяснения искам да кажа,че цялата шумотевица,за или против шистовият газ е политическа инсинуация на Русия и кръгове у нас,в нейна подкрепа.
цитирай
11. анонимен - ИСТИНАТА НА ИСТИНИТЕ !!!
28.11.2011 08:58
ПЪЛНО БЕЗПРАВИЕ - ИЗКЛЮЧИТЕЛНА БЕЗПАРДОННОСТ - НИКОЙ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА - ЩО ЩЕ СТАНЕ СЪС СЛЕДВАЩИТЕ ПОКОЛЕНИЯ - ДОРИ В ТЕЗИ БОГАТАШКИ КЪЩИ - ПОСТРОЕНИ ОТНОВО И ОТНОВО - С НАШИ ПАРИ!
цитирай
12. dokumentalni - Катана е прав. Филмът на Фокт се г...
04.12.2011 13:31
alexanderherzdorf написа:
Катана е прав. Филмът на Фокт се гради на база аналогии и фактически научното в него е твърде малко. Пък и награждаването му не е мярка за някакво по-специално отношение. Един от най-големите идиоти, които съм виждал, Майкъл Мур също има подобна награда, при положение,че филмите му са елементарни и че Рон Пол всеки път прави на пух и прах теориите на Мур. Дори горящата уж вода впоследствие се оказала, че е причинена от повреда във водопроводната система, но вспоследствие е премахната. Фокс обаче мълчи. В Съединените щати добивът на шистов газ е осигурил над 250 000 нови работни места, а губернатор Рик Пери, който в момента се бори за президентската номинация на Републиканската партия иска да го ескплоатира с пълна сила, за да намали американската зависимост от чужди енергийни ресурси. Франция не е забранявала добива на шистов газ, Франция е забранила конкретна технология за този добив и ще бъде добре да го знаете и да правите уточнения, а не да говорите разни неща от източник тип ЕЖК - Една Жена Каза. http://www.energyfromshale.org/ - ето това е сайт за енергията от шисти, където има изследвания и мнение на различни специалисти в дадената област. Ще е хубаво да го разгледате и прочетете. Пък и Фокс има някакви странни връзки с една личност наречена Ал Гор, която си има идеята да накара половината свят да плаща данък "въглероден диоксид"...


Първи въпрос: ТИ изобщо гледал ли си филма? Съмнявам се, имайки предвид, че тази горяща вода от крановете се показва в 10 къщи, щеше да знаеш това.
Втори въпрос: Газът, булбукащ от РЕКАТА, на какво се дължи според теб?
Трети въпрос: Виждал ли си ТОВА?: http://1trickpony.cachefly.net/gas/pdf/Affirming_Gasland_Sept_2010.pdf
Четвърто... молба: ГЛЕДАЙ ФИЛМА, преди да изказваш мнение!
цитирай
13. alexanderherzdorf - До dokumentalni
04.12.2011 16:55
1 - Да, гледал съм филма, съветвам ви да си разширите кръгозора малко отвъд този филм и да прочетете обоснованата критика, която са дали грамотните хора върху него и относно това, което Фокт е скрил

2 - Газът, бълбукащ от реката, може да се дължи на много неща и не съм експерт-геолога, за да давам конкретен. Може да се допитате до хора с нужното образование и квалификация, а не да следвате аналогиите на някакъв еко-фанатик

3 - А, вие, виждали ли сте това: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0b/Marcellus_Shale_Gas_Drilling_Tower_1_crop.jpg

Това е находище на шистов газ и пустинята и лунният пейзаж малко ми се губят

4 - отново ви повтарям, че съм гледал филма и съм запознат с правните и икономическите аспекти на случая

5 - съветвам ви да се обръщате към хората с които водите разговор с малко по-възпитан тон, защото махленският ви начин на говорене не ми допада. Разбирам, че ви липсва възпитание по обективни причини, но вашето неуважение към събеседника е прекалено.
цитирай
14. анонимен - Юлиян
08.12.2011 22:18
И двете госпожи са с професионални квалификации нямащи нищо общо с геологията и написаното от тях се вписва напълно в жанра екоманипулации. Но за това вина имат и родните ни експерти които след като не успяха на разбираем език да изяснят проблема си заслужиха отправените им критики.
Това че хидравличния удар може да предизвика земетресение е абсолютна дивотия, при подземен и открит добив, прокарване на тунели и др. се използуват взривове отделящи многократно по-голяма енергия и това не води до земетресения. Даже и опитите с ядрени взривове се извършват в дълбоки сондажи и досега не знам да са предизвикали осезателно земетресение.
Геоложката ситуация при която се добива шистовия газ във американските щати се различава съществено от нашата. Там грунтовите води текат по повърхността на проучвания хоризонт и затова е възможно при напукването му шистовия газ да проникне в тях. При нас разстоянието между проучвателния хоризонт и малм-валанжския водоносен хоризонт е цели 2000м. А това как само един неправилен сондаж бил в състояние да го замърси и едва ли не унищожи си е глупост на квадрат.
цитирай
15. анонимен - viagra online 481 5897
18.10.2012 15:09
[url=http://buyviagraonlinemall.com/#4477]buy generic viagra[/url] - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#7490>buy generic viagra</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#6183 viagra online
цитирай
16. анонимен - payday loans online 794 12564
19.10.2012 10:33
<a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#17736>payday loans online</a> - <a href=http://usapaydayloansonlinetoday.com/#6351>payday loans online</a> , http://usapaydayloansonlinetoday.com/#9257 payday loans online
цитирай
17. анонимен - buy viagra online 927 5226
19.10.2012 12:33
<a href=http://buyviagraonlinemall.com/#12698>generic viagra</a> - <a href=http://buyviagraonlinemall.com/#15533>buy viagra online</a> , http://buyviagraonlinemall.com/#7225 viagra online
цитирай
18. анонимен - cheap kamagra online 13395
21.10.2012 05:46
<a href=http://orderkamagranow.com/#nhaub>order kamagra online</a> - <a href=http://orderkamagranow.com/#rfqhc >buy kamagra</a> , http://orderkamagranow.com/#ugwze kamagra jelly 100mg
цитирай
19. анонимен - cheap levitra online 3949
21.10.2012 18:44
<a href=http://orderlevitrahere.com/#tgvut>levitra online</a> - <a href=http://orderlevitrahere.com/#qunwg >levitra online without prescription</a> , http://orderlevitrahere.com/#vrptl buy levitra
цитирай
20. анонимен - cialis without prescription 15635
21.10.2012 19:03
<a href=http://ordercheapcialishere.com/#vzooo>cialis 60 mg</a> - <a href=http://ordercheapcialishere.com/#uqzmb >order cialis</a> , http://ordercheapcialishere.com/#gveoo cialis 10 mg
цитирай
21. анонимен - generic viagra 13398
22.10.2012 04:55
<a href=http://ordercheapviagrahere.com/#gedmm>cheap viagra online</a> - <a href=http://ordercheapviagrahere.com/#ghykv >viagra 25 mg</a> , http://ordercheapviagrahere.com/#ffmrt cheap generic viagra
цитирай
22. анонимен - payday loans 566 16438
24.10.2012 04:41
<a href=http://paydayloansveryquickly.com/#18284>payday loans</a> - <a href=http://paydayloansveryquickly.com/#13694>payday loans</a> , http://paydayloansveryquickly.com/#14527 payday loans
цитирай
23. анонимен - buy cialis online 662 18321
24.10.2012 13:37
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#10632>cialis online</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#6533>buy generic cialis</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#1991 generic cialis
цитирай
24. анонимен - buy viagra online 9835
25.10.2012 01:02
<a href=http://viagrastorehere.com/#wxwlq>buy viagra online</a> - <a href=http://viagrastorehere.com/#gmsia >buy viagra online</a> , http://viagrastorehere.com/#hmjtj generic viagra
цитирай
25. анонимен - generic cialis 12414
25.10.2012 02:57
<a href=http://cialisstorehere.com/#hbllm>cheap cialis</a> - <a href=http://cialisstorehere.com/#gefbd >buy cialis</a> , http://cialisstorehere.com/#lawwc cialis online
цитирай
26. анонимен - buy kamagra online 1817
25.10.2012 12:01
<a href=http://kamagrastorehere.com/#yeblc>kamagra online</a> - <a href=http://kamagrastorehere.com/#dwdvy >buy kamagra</a> , http://kamagrastorehere.com/#gcrzh kamagra online
цитирай
27. анонимен - buy cheap levitra
25.10.2012 12:57
If you want to buy levitra use keywords http://onlinelevitrabuy.com/#8639 - buy levitra, <a href=http://onlinelevitrabuy.com/#4080>cheap levitra online</a> or this link http://onlinelevitrabuy.com/#6321 online
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kalinaandrolova
Категория: Политика
Прочетен: 158250
Постинги: 11
Коментари: 121
Гласове: 294
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031