Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2008 23:33 - Социализмът на ума! Да обесим боговете!
Автор: kalinaandrolova Категория: Политика   
Прочетен: 10021 Коментари: 13 Гласове:
1

Последна промяна: 14.07.2008 23:34


"Масовият човек се характеризира със смъртна омраза към всичко, което не е той самият... "
                                                                                                            Хосе Ортега-и-Гасет

Интелектуалният социализъм, който вирее в главите на българите, е, че всички трябва да сме равни. Еднакви като министър-председатели. Нацията е разложена на хора, които не приемат авторитети. Bellum omnium contra omnes - война на всички срещу всички. Злоба, основана на съждението, че всеки може да е Уорън Бъфет с 42 милиарда, но временно е таксиметров шофьор. Заради ченгетата, общия световен заговор, Костов, демокрацията и гравитацията.
Че народът е мъдър и справедлив е опасна тартюфщина. Истината е, че след социализма демокрацията само подсили онова класическо усещане, че всепризнатият идиот един ден задължително започва да управлява. Вероятно затова българинът си ходи с табелка в съзнанието: Смърт на авторитетите! И точно като Вазовия герой Гороломов казва на всички: "Господа клепоухи мъдреци! Нима божествений Омир е имал диплом? Дипломът е нужен само на идиоти като вас!" Забележете, слушател се обажда на Милен Цветков да му каже как да си води предаването. Глухи баби поучават Станишев за руския виц с американските бази. Анонимко обяснява на Костов как да се държи в десницата. Простакеса е гепила мишката и дращи по форума колко е тъпа статията ти. Има мнение за честта на литературата, откакто гледа телевизия. Всеки в тази страна, независимо дали продава дюнер или е адвокат, си въобразява, че е по-добър президент от президента. По-голям умник от умника. Той възприема съседния живот като негово лично право и преживяване. И напълно омаловажава какъвто и да е авторитет. Какъвто и да е талант. Обаче самото отрицателно отношение не съдържа достойнство, то черпи значение от това, което отрицава. Затова, когато хората настояват за равенство, то е за равенство с тези, които ги превъзхождат. Те искат да ходят по трупове на победители, шоузвезди, писатели, артисти, политици. И знаете ли коя е причината. Просто завистта запълва празнините в познанието у човека. Веселието е неприятно за невеселите. Никога не забравяйте това. Средният човек е толкова много такъв, че не иска да бъде нищо извън това. Опасната мечта за "еднаквост" на изоставеното старо зомбирано общество още живее в умовете на бедните българи. Отпечатък на колективистката идеология. На контрола на мнозинството над малцинството. На вероятно глупавите над вероятно умните. Изобщо равенството е най-измамната тъпотия, заради която е разрушавана сграда със седем затворника - Бастилията. Четирима фалшификатори на пари, двама психично болни и един убиец, хич не се връзват с метафората 14 юли. Liberte, egalite, fraternite*! Да не говорим, че свободата е право на неравенство. Само робите са равни. Помежду си.
По цял свят в демократичните режими политиците печелят гласове въз основа на икономическите си постижения. Тук се гласува против големите провали. Изкривеното удоволствие се състои в "отрицателния вот". В щастието на нещастника, че всички авторитети имат своята Бастилия! Може би равенството е някакво човешко право, но никаква сила на земята няма да го направи факт. Затова българинът казва: чуждото лайно е с два върха. Долу политиците! Долу звездите! Долу черния пипер! И прочее.
Тази пролетарска липса на всякакъв респект не само че не е преживяна, но тя се задълбочава. Хора, които нямат възгледи, но имат антипатии. Знайте, че един народ е мъртъв, ако боговете му са мъртви. Нацията изобщо се състои от имена на хора. Състои се от величия. Еднаквостта е само пиедестал на величието. Завършвам този текст с едно прелестно старо немско стихче, изключително умно хапче против завист:
"Благодаря Богу всяка сутрин, че няма нужда да се грижа за Римската империя."



* Liberte, egalite, fraternite! - Свобода, равенство, братство ( фр. )
14.08.2006 г. вестник "Новинар"



Тагове:   Социализмът,   обесим,


Гласувай:
1



1. ianchefff - Страхотно!!!
15.07.2008 14:41
Поздрави.
цитирай
2. stefanov - Едно неангажиращо мнение
15.07.2008 16:13
Уважаема госпожо,
Виждате ми се умен и начетен човек, затова изпитвъм известна боязън да вляза в открит спор с Вас. Моите познания за света не са, нито толкова всеобхватни, нито толкова задълбочени, като Вашите.
Ако моите разсъждения Ви подразнят по някаъв начин, може да заличите мнението ми. Надявам се да не го направите, защото това наистина би било една проява на "социализма на ума" - няма мнение, няма проблем.
И така да започна:
1. Въпросната "простакеса" няма начин да "дращи с мишката" във форума. Това се прави с клавиатурата. Или поне аз така го правя.
2. Ако не искате да критикуват статиите Ви, просто не ги публикувайте. Изпращайте ги само на мейлите на добрите си приятели, чието мнение Ви е предварително известно. Нещо като бюлетин за служебно ползване. Звучи малко по социалистически, нали ?
3. Ако в Бастилията по време на нейното разрушаване, са се намирали само 7 затворника, то предполагам, не искате да ми кажете, че тя е била построена специално за тях. А и те едва ли са били единствените, които са лежали в нея.
4. Понеже говорите за авторитети, според мен авторитетът не може да бъде силово налаган. Това го правеха социалистите на ума цели 40 години. Друг е въпроса, какво изживявате във Вашето съзнание, като авторитет.
5. Авторитети, като Виденов, Костов, Станишев и цялата българска политическа измет, ако не искат
да бъдат критикувани, да отидат да си управляват вкъщи. Възможно е и там да ги критикуват.
6. Наистина нито Омир, нито Шекспир, нито Аристотел са имали "диплома", но това едва ли е техен проблем. Въпросът е колко от дипломираните станаха като тях? Както виждате Гороломов може да не е титан на мисълта, но съвсем не е лишен от интуиция.
7.Наистина ли схващате вярата в Бога, като резултат от неговия авторитет? Без коментар.
8.Не знам дали е вярна мисълта на Ортега и Гасет за омразата на масовия човек към елита, но защо Вие доказвате омразата на елита към него. И защо го мразите? Защото е необразован и тъп? Какво направихте, за да не е такъв? Не може да мразите някой за собствените си грешки. И ако го мразите, не се учудвайте , че омразата се е оказала взаимна.
8. Искате да обясните сложните обществени процеси само със завистта. Не става. Прекалено е елементарно, за да бъде вярно.
9.Елементарно подменяте и тезата за РАВЕНСТВОТО. Ние може да не сме равни по пол, красота, образование, талант и богатство. Но сме длъжни да бъдем равни пред ЗАКОНИТЕ и ПРАВОТО НА ЖИВОТ, което ако не сте забелязали е и конституционно право на "масовия човек". Ако той няма пари да си плати на добър адвокат и на корумпиран магистрат - да лежи в затвора. Ако няма пари да нахрани семейството си - нека мрат и той и децата му. Кой го интересува. Такова НЕРАВЕНСТВО ли искате да узаконите, или да оправдаете госпожо?
10. И накрая, посочете ми научния метод, чрез който достигнахте до научния извод, че средният човек до такава степен е такъв, че не желае да бъде нищо извън това"?
Предполагам, че сте била много ядосана на нещо, когато сте писала статията си. Вслушайте се в собствения си съвет - усмихнете се! Ще бъда искрено огорчен, ако интелигентен човек, като Вас си остане с такива еднопосочни възгледи. Това наистина би било "социализъм на ума" и наистина би било жалко.
цитирай
3. ianchefff - stefanov,
15.07.2008 16:55
за друго иде реч, а ти се хващаш за буквата.
цитирай
4. kalinaandrolova - Хахаха
15.07.2008 22:50
Драги Лъчезар Стефанов, правилно се притеснявате от открит спор с мен, независимо по какви ваши съображения. Не влизам в спорове с буквалисти, просто не са ми интересни. Иначе може да си пишете каквото искате. Хората убиват, който си искат, камо ли за едно писане да се трием. Приятна вечер.
цитирай
5. stefanov - Радвам се
16.07.2008 08:42
Уважаема Калина Андролова,
Радвам се, че реагирахте културно и възпитано. В интерес на истината очаквах доста по-гневен отговор и затова бях приятно изненадан. Станахте ми симпатична. Затова ще си позволя, да Ви кажа още нещо.
Личностните нападки нарушават добрия тон. Може да критикуваме постъпките и идеите, но не и човека, коъто стои зад тях. В реториката това е правило №1. Ако някой в спора си със Сократ му каже, че е грозен това не би се възприело, като аргумент. И още нещо.
Когато казах, че се боя да споря с Вас, поради ограничените си познания, не усетихте ли, че това е ирония. Не трябваше да се хващате на този елементарен психологически похват, за който се извинявам. В интерес на истината, имам сериозни професионални познания в няколко научни области, но предпочитам да се изразявам популярно и разбираемо, а това често подвежда.
Ако статията Ви не ми беше харесала, нямаше да я коментирам. Имате виртуозен език и ефектна мисъл. Избягвайте само категоричните изводи. Човешкото съзнание е твърде елементарно, за да се ориентира в сложността на Вселената, камо ли да я обясни и подчини. Което съвсем не означава, че трябва да престанем, да се опитваме.
Ще продължавам да Ви чета.
цитирай
6. анонимен - A Bulgarian in the USA
03.09.2008 08:25
Kalinke, pak si nenadminata.
цитирай
7. анонимен - simo
28.10.2008 16:28
bravo kali
цитирай
8. veskopetrov - Мила Калина,
08.12.2011 10:31
Много интелигентно, но отказвам да го чета, понеже видях твърде много грозни думи.

ПП Прощавай за грешните запетайки (ако ги има):)
цитирай
9. veskopetrov - Стефанов,
08.12.2011 10:33
Ти ми приличаш на един мухльо.
цитирай
10. анонимен - Данина
09.12.2011 18:40
veskopetrov ,мухльото си ти!Стефанов е прав!
цитирай
11. veskopetrov - Хе, хе, хе...
10.12.2011 13:15
Ех че интересно, Веско Петров = мухльо :)
цитирай
12. анонимен - nikolapetrov
13.12.2011 18:11
saglasen sam s stefanov
цитирай
13. анонимен - Здравете госпожо Андролова
16.01.2012 13:52
Не винаги съм съгласен с Вас. В случая сте частично права. Но, ако се замислим що е авторитет, звезда и прочее елит, има да си спорим до второ пришествие. Госпожо, авторитетите не се назначават, те се самоналагат. В този рад на мисли Ви питам, защо не влязохте до сега в генезиса на назначените авторитети? Последното Ви изявление за шистовия газ ме изуми с едностранчивостта си. Дори и за аматьор като мен в геологията, позицията ви е, меко казано, лобистка. А филмът, който така горещо препоръчвате като аргумент има и свой контрапункт. Но за него се мълчи. Колкото до Милен Цветков и неговия начен на водене на предаване, отдавна съм решил за себе си проблема. Не го гледам. Не гледам и купищата шоута. Тъпи са ми, бе госпожо Андролова. Много тъпи! И винаги възниква в мене един стар въпрос, на който ни един познат ми журналист не смее да отговори. Защо не представя обратната гледна точка. Хайде, кажате ми що за финансов експерт е този експерт, който е участвал и съдействал за банковите фалити? Но пък с трибуна в медиите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kalinaandrolova
Категория: Политика
Прочетен: 158787
Постинги: 11
Коментари: 121
Гласове: 294
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930